Италианският президент Серджо Матарела не прие оставката на министър-председателя Марио Драги. Това

...
Италианският президент Серджо Матарела не прие оставката на министър-председателя Марио Драги. Това
Коментари Харесай

Италианският премиер Марио Драги подаде оставка, президентът на Италия не я прие

Италианският президент Серджо Матарела не одобри оставката на министър-председателя Марио Драги.

Това заяви АП, базирайки се на известие в " Туитър " на италианския президент.

Според информацията Матарела се е срещнал с Драги в двореца " Квиринале " през днешния ден.

" Президентът не одобри оставката и предложения министър-председателя да се яви пред Народното събрание и да приказва, с цел да оцени обстановката след днешното съвещание на Сената ", се споделя в известието.

Затова следва настрана гласоподаване в италианския парламент, което ще покаже дали актуалното правителство има поддръжката на болшинството.

Трябва да се означи, че Драги резервира поста си през днешния ден след вота на съмнение. Но откакто Движение " Пет звезди ", основен съдружник на обединението, отхвърли да гласоподава, бъдещето на държавното управление беше сложено под въпрос.

Поради това Драги разгласи, че пактът за доверие, който беше в основата на държавното управление на националното единение, вече не е годен, и разгласи оставката си.

Бившият началник на Европейската централна банка Драги е отпред на обединението от февруари 2021 г. Напрежението сред съдружните сътрудници обаче пораства, до момента в който Италия върви към идващите избори.

Кризата в третата по величина стопанска система в Европейски Съюз се развихри, когато водачът на " Пет звезди " Джузепе Конте отхвърли да поддържа държавния пакет от стопански помощи за фамилии и предприятия на стойност 23 милиарда евро с аргумента, че Драги не прави задоволително, с цел да се оправи с рецесията с разноските за живот.

Въпреки че държавното управление завоюва безапелационно гласуването в Сената в четвъртък, министър-председателят неведнъж предизвести, че без поддръжката на " Пет звезди " държавното управление не може да продължи да работи.

Президентът Серджо Матарела - висшият съдия в италианската политика, с отхвърли да одобри оставката, дава на Драги опция да се опита да възвърне кабинета си с нов избор на доверие.

В случай че не може да се обезпечи болшинство, президентът ще би трябвало да разпусне Народното събрание и да свика предварителни избори.

Първоначално " Пет звезди " беше най-голямата партия в обединението, само че се сблъска с поредност от дезертьорства и намаляваща поддръжка. Бившият водач на партията Луиджи ди Майо обвини партията в безсрамен проект за събаряне на държавното управление на Драги, с цел да съживи личната си поддръжка, като в същото време повлече Италия към стопански и обществен колапс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР